Beyond Dream's Door (1989)

70 - 90 talet, filmtips / film, filmtips, skräck / Permalink / 0
 
Efter att ha tagit mig igenom en natt fylld av flummiga drömmar så är det väl väldigt lägligt att analysera Beyond Dream's Door. Det är Jay Woelfel som står för både regi och manus. En film med höga ambitioner och häftiga praktiska effekter.

Filmen handlar om Ben Dobbs, en ensam högskolestudent som inte har drömt sedan han var liten.
Allt detta förändras för Ben när han plötsligt möts av en serie skrämmande mardrömmar som blir sanna och jagar honom i hans vakna liv. När han sedan söker hjälp så expanderar också nätet som resulterar i att hans mardrömmar sprider sig för att nå andra offer.

Beyond Dream's Door är en film med mod som kaxigt vågar sig på en komplex handling trots sin låga budget. Tidigt skapar man atmosfär och man väljer att lägga tung vikt i mystiken och det surrealistiska. Jag saknade dock en djupare utveckling av karaktärerna. Det hade skapat mer spänning och intresse.

Filmen påminner om Phantasm i kombination med The Deadly Spawn, för att sedan avsluta det med en gnutta A Nightmare on Elm Street. Beyond Dream's Door är icke en imitatör, utan man låter sig cirkulera kring element vi tidigare känt vid, men här vågar man gå lite längre, mot det okända.

Bakom handlingen ligger något och lurar. Filmen talar om psykoser och väljer att symboliskt visa oss hur det kan se ut. Ben Dobbs upplever episoder av psykoser som växer sig allt starkare. När väl verkligheten och fantasin inte längre går att skilja på, så accepterar han sitt öde. Han accepterar det skrämmande gapet, likt ett bottenlöst helvete som vägrar släppa taget. Och de monster som han trott hela tiden försökt fånga honom har sedan länge haft honom fängslad.

- "Beyond dream's door is where horror lies."

 
 


3.5/5 

 
Till top