Winterbeast (1992)

70 - 90 talet, filmtips / film, filmtips, skräck, trash horror / Permalink / 0
 
- "IT MUST BE SEEN TO BE BELIEVED."

I Winterbeast får vi följa en liten by i New England som blir attackerade av besatta totempålar. En legend hävdar att det ligger en förbannelse i de djupa skogarna i närheten av de populära fjällstugorna. Den vanliga människan hade fått flipp av en sådan nyhet, men inte folket i denna by.

Vi får handskas med inkompetenta poliser som dricker billig whiskey och glider runt med solbrillor trots att solen inte skiner. Huvudpersonen faller snyggt in i stereotypen. En polis med en porrmustasch som sedan länge försökt fly byn men ändå alltid lyckats komma tillbaka till sina rötter. Hans kollega är ett typiskt rövhål som erkänner tidigt att han valde polisyrket just för att brudarna diggar män i uniform. Och när jobbet är lugnt som det vanligtvis är så sitter han och bläddrar igenom sina "välanvända" porrtidningar. 

Winterbeast är ett häftigt experiment med en väldigt begränsad budget. Jag kan säga redan nu att det är något du aldrig har sett tidigare. Det är ren galenskap från början till slut och om det är någon film som kan döda hjärnceller så är det definitivt denna. Det är bara dumhet. Kul dumhet.

Filmen använder sig flitigt av en teknik som kallas stop motion. Det är en teknik där man fotograferar bildruta för bildruta med en stillbildskamera. Monstrerna är inte likt något annat. Det är en kvalité som enbart Winterbeast har lyckats bemästra.

Det är väldigt sällan som en film klarar av att totalt krossa all logik. Jag tror inte ens att en feberdröm kan skapa något som detta. Winterbeast måste vara något som cirkulerat i rymden i evigheter för att sedan bestämt landa på jorden. Det är likt ett meddelande som ingen kan tyda. En film som ingen kan förstå, men ändå älskar man varenda sekund av den. 

Filmen heter Winterbeast men utspelar sig på hösten. Yes, du läste rätt.

 



4/5 
Till top