A Quiet Place 2 (2020)

2000 - nutid, filmtips / Permalink / 0
Efter de dödliga händelserna i hemmet, måste nu familjen Abbott möta farorna i omvärlden när de fortsätter sin kamp för överlevnad i tysthet. När de blir tvingade att våga sig ut i det okända inser de snabbt att varelserna som reagerar på ljud inte är de enda hot som lurar bortom sandstigen.
 
 
Att lägga ner sin själ i arbetet, där inget känns pressat utan rakt igenom äkta. Ja, det är något John Krasinski fortsätter att göra. Jag klev in i biosalongen med höga förväntningar, farligt höga förväntningar, för att sedan kliva ut ifrån biosalongen gott överraskad. Det är svårt att förklara en sådan upplevelse, men framförallt svårt att skriva en recension som rättfärdigar en sådan upplevelse. Att man även gått och väntat på premiären såpass länge som man har gjort... det är förväntningar som ingen vill ha på sig.

John Krasinski sade i en intervju att första delen var ett kärleksbrev till sina barn, vilket man både såg och kände. En skräckfilm som frambringar tårar och som absolut inte känns frampressat utan rakt igenom genuint. Det är äkta vara hela vägen.

A Quiet Place gjorde super succé och drog in hela 350,3 miljoner dollar. Paramount Pictures frågade kort därpå John om han var sugen på att göra en uppföljare. John svarade med ett nej. Han ville inte att det skulle kännas som något han skulle göra för pengarnas skull, utan skulle det komma en fortsättning så skulle det vara ärligt. Han hade i huvudet en liten idé som växte till något större som han till slut förstod kunde bli något, något levande. 

A Quiet Place 2 pumpar adrenalin från start. Snyggt ger man oss detaljer kring hur allt startade för att sedan fortsätta där första delen lämnade oss. I denna del kliver barnen fram i rampljuset och får mer speltid. John menade på att första delen handlar om det vi lovar våra barn. Att alltid finnas där och skydda dem. Något som de flesta föräldrar tyvärr vet är ett löfte som till slut kommer att brytas, då barnen måste med mod och mognad ta sina första, men framförallt egna steg mot världen till slut. Det är det vi får ta del av... men även så mycket mer.

A Quiet Place 2 är en film som lägger stor vikt i ljudet. John menade på att han hade en sådan tur att få arbeta med så pass begåvade personer, men framförallt personer som var lika personligt bundna till projektet som honom. Det ska kännas organiskt rakt igenom sade han, och det gör det. Filmen är likt ett levande organ där alla delar samarbetar otroligt väl med varandra. Det är ovanligt när allt klingar så bra som det gör i denna del. Det är ännu ovanligare när andra delen lyckas överträffa första. 

A Quiet Place 2 har många ess i rockärmen och en av dem är Cillian Murphy. 28 dagar senare är enligt mig en av de bästa zombie-filmerna igenom tiderna och mycket är tack vare honom. John ville ha organiskt och han fick organiskt. Cillian Murphy är perfektion.

Sammanfattningsvis så är A Quiet Place 2 en känslosam film med mycket stämning. En action-laddad skräckfilm som hela tiden håller betraktaren på gränsen till en hjärtinfarkt. Inget känns pressat. Det är som jag tidigare sade, äkta vara. En fin handling som låter barnen träda fram, lite som ett brev ifrån barnen till sina föräldrar.

 
 
 
5/5

Till top